Foredrag

Autist i arbejde

Jeg fortæller om mine erfaringer med at være på arbejdsmarkedet som autist.

Arbejdsmarkedet har forandret sig i min levetid. Da jeg i sin tid gjorde min entré, var jobsamtalens fokus på mine faglige kvalifikationer. Da jeg sidst søgte arbejde i 2008, skulle jeg gennem to samtaler: En om faglighed og en om mine menneskelige egenskaber. Sidstnævnte kan være lidt at en udfordring, når man er autist.

De nye tider afspejles ikke alene i jobsamtalerne men også i de forventninger, arbejdspladserne har til deres ansattes kvalifikationer. Ord som "teamplayer" og "Human Resource" har vundet indpas i det danske sprog. Det er ikke længere nok at kunne sit fag. Man skal også kunne indgå i teams, være omstillingsparat, have det rigtige "mindset", kende til agile metoder og så videre og så videre.

Dette foredrag handler blandt andet om, hvordan det kan føles til stadighed at skulle forholde sig til en foranderlig omverden, når man er autist.

Et liv med autisme

En beretning om et langt liv med autisme.

Som sendiagnosticeret har jeg i lang tid levet et liv som autist uden at vide det. Som barn var jeg en ener på godt og ondt. Mit ungdomsliv startede med grænsesøgende adfærd, stofmisbrug og anden kriminalitet. Kriminalitet og stofmisbrug ophørte, da jeg fik mit første barn. Jeg læste ved Københavns universitet, og studierne trak i langdrag som følge af mit nedsatte konsekutive funktionsniveau. På et tidspunkt blev jeg indlagt på en psykiatrisk afdeling, hvor en psykolog konkluderede, et jeg var grænsepsykotisk. Førs langt senere blev jeg i stedet diagnosticeret med Aspergers syndrom. En diagnose, som jeg i langt højere grad kan identificere mig med.

Dette foredrag handler om at vokse op som ikke-diganosticeret autist, om op- og nedture samt strategier til at begå sig i verden som autist.